3: om oprør og rent drikkevand

Mellemøsten er i oprør. Folket i de lande, der er regeret af diktatorer og som i mange år har været undertrykte og uden rettigheder, gør oprør. Det vi ser og hører i nyhedsudsendelserne er, at det starter med fredelige demonstrationer. Nogle steder får folket kravene opfyldt ved at demonstrere, andre steder bliver det til vold og borgerkrig.

Det, de vil have, er demokratiske rettigheder, ytringsfrihed, ret til at demonstrere og ret til at vælge. De vil have demokrati.

Demokrati har vi haft længe i Danmark. Og tak for det. Men det vi snart ikke længere har i Danmark er rent drikkevand, ren natur, ja natur i det hele taget.

Hvad er vigtigst: at have demokrati eller at have rent drikkevand og levende natur?

Jeg spørger, fordi jeg undrer mig over, at vi danskere ikke er mere oppe på mærkerne. I Mellemøsten sætter mennesker deres liv i spil for at demonstrere for demokrati. I Danmark ser vi bare passivt til, mens vores drikkevand og miljø bliver forgiftet af gylle og miljøgifte. Vores fjorde og øvrige vandmiljø ligeså, og biodiversiteten forringes hastigt, liv uddør, fugle, fisk, dyr, insekter, planter. Vi finder os i, at svineavlere bruger alt for meget antibiotika, således, at der udvikles multiresistente bakterier. Som vi selv kan blive syge af, men ikke kan slå ned længere.

Og vi kan endda demonstrere og udtale os uden frygt for repressalier fra myndigheder og borgerkrig. Måske bliver naboen sur, hvis han er landmand, men det er vel til at leve med.

Okay, der er nogen, der siger fra. Danmarks Naturfredningsforening f.eks. (Og her skal lyde en opfordring: hvis du ikke allerede er medlem, så meld dig ind NU, det er naturens, og vores, største ambassadør. Du kan melde dig ind på: http://www.dn.dk/) Også Greenpeace og sikkert andre organisationer. På nettet er bloggen Dansknatur’s Blog af Michael Stoltze en aktivt formidler, adressen er: http://dansknatur.wordpress.com/author/dansknatur/ hvis det har interesse. Og her er, i al beskedenhed, jeg selv og denne blog, hvor du også kan give din mening tilkende. Og der er sikkert andre.

Men det jeg synes vi mangler er folkets, borgernes, røst. Vi bør tilkendegive overfor vores styre, at vi ikke vil finde os i disse forringelser. Vi må forlange, at vores drikkevand er rent, at vores miljø er rent, at vores natur kan overleve. Det er for tyndt, at vi bare sidder passivt, og lader enkelte organisationer klare ærterne. Vi har brug for, at folket stiller disse selvfølgelige, helt nødvendige og legitime krav.

Som de gør med livet som indsats i Mellemøsten.

Og, naturligvis: vi må starte med os selv, og vores egne valg. Når vi køber fødevarer, når vi bruger kemikalier, når vi stemmer til valg og så videre. Og når vi bortskaffer affald.

affald smidt i vandet i en havn i Danmark

affald skal bortskaffes på rette vis, ikke som her smides i vandet

Reklamer

2 thoughts on “3: om oprør og rent drikkevand

 1. Idag, når jeg skulle gå min runde i parken, står jeg ved overgangstedet og venter. På alle tusindvis af biler. En i hver bil. Det stinker af bare den, jeg får kvalme. Bliver nødt til at trække trøjen op over munden som filter. Det underlige er at vi jo allesammen er klare over at vi ikke kan fortsætte at brænde de fossile brændsel af, forgifte os selve, forgifte naturen og bidrage til den globale opvarmning. Men ingen gør noget ved sagen, alle kører bare videre i sine biler hver dag, året rundt. Politikerne gør intet, de tør ikke, for så vil de miste sin taburet-magt, alt i demokratiets navn. Så hellere end at blive kritiseret holder man sin kæft og lader hele baduljen gå ad h til. Uden tanke på efterkommende generationer. Hvad skal jeg gøre? Skal jeg stille mig midt i vejen og stoppe trafikken? Skal jeg skaffe partisan-søm og hælde ud i hvert gadekryds? Skal jeg proppe kartofler op i udstødningsrøret på parkerede biler? Snart må vi nok blive Oprørere og gøre noget drastisk. Men så kommer sikkert politiet, og så ryger jeg i fængsel….

  • Hej Paul

   Ja, hvad skal vi gøre??? Det er SÅ frustrerende at se på hvordan vi mishandler vores verden. Det er derfor jeg har startet denne blog op. Fordi jeg synes jeg selv bliver nødt til at gøre noget, skrive noget, måske sætte noget igang, tanker, debat…

   Alt, hvad mennesker har gjort gennem tiden af opfindelser, tiltag og handlinger, godt som skidt, er startet med en tanke.

   Det vi kan gøre nu, til en start er, at sprede tanker og ideer for forandring og fremskridt. Jo flere jo bedre. Er der tanker nok, følger handling derefter. Håber jeg.

   Og det kan jo lade sig gøre for folket at påvirke positivt, også i Danmark. Hvis vi er mange nok. Se bare på Nyborg og gifttransporten, der blev forhindret!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s