4: om øldåser i naturen

øldåser ligger overalt langs de langelandske vejeSådan ligger de, øldåserne. I massevis langs de Langelandske veje, kastet ud af biler af øldrikkende miljøsvin.

Langeland er øldåseland – og berygtet for det, selv i Helsingør

For ikke så længe siden var jeg en tur i Helsingør, for at besøge venner og ordne et par ting samtidig. En aften sad jeg sammen med nogle helsingoranere. Vi var til generalforsamling i en forening, jeg er medlem af. Vi talte bl.a. om Langeland, fordi jeg bor her nu, og under denne samtale er der en af deltagerne der siger, at på Langeland er det almindeligt, at man kører rundt i biler og drikker øl, og smider de tomme øldåser ud af vinduet.

Nu har jeg i de snart 4 år jeg har boet her, set på disse dåser og samlet mange op, taget dem med hjem til affaldsposen . Og undret mig. Virkelig undret mig over, at nogen synes de kan være det bekendt, bare at smide deres tomme øldåser i naturen. Sikkert uden tanke for miljø og forurening. og konsekvenser for dyr og mennesker. Ikke noget kønt syn i den smukke natur.

Bortset fra, at det er grimt at se på, kan det også være farligt for køer og andre græsædere.

øldåse, der er smidt i en kornmark, og tromler godt flad

Her er en dåse, endda en med pant på, havnet i en kornmark, hvor den ikke burde være, til fare for græsædende dyr.

Havner sådan en dåse i en græsmark og ender i grønthøsteren, bliver den flænset op, og de skarpe stumper af dåsen er virkelig farlig kost for en komave.

En ko, eller en anden græsæder, kan få sin mave dødeligt ødelagt af sådan en øldåse, der er smidt i naturen af en ubetænksom person.

Så til alle Jer, der ubetænksomt eller ligeglade kaster Jeres tømte øldåser i naturen: tag dog for pokker Jeres affald med hjem!

Og kom det i affaldsposen, eller endnu bedre til genbrug, som anstændige og ansvarlige mennesker.

For det er vel ikke den slags ting, vi på Langeland er stolte af at være kendt for i Helsingør og ude i verden?

Reklamer

3 thoughts on “4: om øldåser i naturen

 1. Du burde sende artiklen til kommunalbestyrelsen og formand og inspektøren for “Ørsted Universitetet”, der jo opdrager den kommende generation af øldrikkere.
  Men så skulle du bare se hvordan de kører rundt på Færøerne i biler og drikker øl. Men da jeg var deroppe for mange år siden, tog man dåser/flasker med !!

  • Kære Lise og Ebbe.
   Jovist passer det, og det er ingen skrøne. Beviset er jo, at I selv kan samle op. Hvis ingen smed dem, var der jo ikke noget at samle op?
   Det er en fin indsats I gør, og det betyder helt sikkert meget i Jeres område. Men I kan nok ikke samle op over hele Langeland. Derfor opfordringen til alle om at tænke sig om, og tage affaldet med hjem i stedet for at smide det!
   Venlig hilsen fra Carsten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s