2: ide: kunne vi afskaffe penge – og få flere ressourcer?

Vores verden er hastigt ved at gå sin undergang imøde. Vi mennesker er på vej til at ødelægge vores egen, og måske det meste af det nuværende livs eksistens. Grunden hertil er, at vi lader os styre af noget, som vi i virkeligheden kunne undvære: Penge.

Lad os afskaffe penge.

Hvad er nu det, tænker du. Er manden gal, man kan da ikke afskaffe penge. Hvordan skulle vi så få… (adgang til, råd til)…

Men hvorfor egentlig ikke?

Hvad kan vi i virkeligheden udrette med penge, som vi ikke kan udrette uden?

Vi kan ikke spise dem, vi kan ikke bytte dem til kærlighed, vi kan ikke en gang bruge dem til at tørre os selv med, når vi har været på toilettet. Selv den dårligste kvalitet af toiletpapir, tror jeg, er bedre til det end en 1000 kr seddel.

De fleste mennesker, tænker jeg, har den opfattelse, at penge betyder muligheder. ”Hvis du har penge, så kan du få – hvis du har ingen, så må du gå”. Som det hedder i et børnerim.

Og det kan virke sandt nok. Men samtidig, tænk lidt over det, udtrykker samme børnerim også lige det modsatte: ”hvis du har ingen, så må du gå”. Penge er med andre ord lige så meget en begrænsning, som de er en mulighed. Lad os se på denne påstand.

Penge skaber langt mere begrænsning, end de skaber mulighed.

Penge er begrænsende. Se bare på vores sundhedssystem. Nu er vi ude i at skulle prioritere hvem der skal behandles, og hvem der ikke skal. Fordi vi ikke har ”råd”, fordi vi ikke har penge nok. Fordi budgettet skal overholdes.

Eller se på skolerne, ældreplejen og børnehaverne. Der er ikke personale nok til at gøre hvad der er nødvendigt og tilfredsstillende, fordi der ikke er penge nok. Se selv videre. Der er ikke nok, fordi der ikke er penge nok. Vi har ikke ”råd”.

Der er ressourcer nok.

Det er jo ikke fordi vi ikke har ressourcerne. Der er mennesker nok, der kunne passe de ældre og børnene rigtig godt. Der er masser af teknik til rådighed til at skaffe mere udstyr til hospitalerne, og vi kunne have glæde af mange flere læger og sygeplejersker, hvis det hele ikke var afhængig af penge og budgetter.

Der er fødevarer nok. Men ikke alle bliver mætte, fordi de ikke har penge. Det er sådan, at fødevarer bliver destrueret, eller lagt på langtidslager, for at holde priserne oppe, samtidig med, at mennesker vantrives, lider og dør fordi de ikke har penge til mad.

Se selv videre. Der er ressourcer nok, i overflod. Vi kan få alt vi har behov for, hvis bare vi bruger ressourcerne rigtigt og klogt. Det gælder energi, fødevarer, menneskelig kontakt, naturen og alt andet, der er nødvendigt for os. Er der noget, der ikke er nok af, er det højest sandsynligt, at det er noget vi sagtens kan undvære.

Penge er enormt begrænsende. Og ikke nok med det, penge er også, på andre måder, årsag til en stor del af verdens ulykke. Grådighed er en af denne verdens største grunde til ulykke. Penge avler grådighed. Magtbegær ligeså. Og jalousi, misundelse. Udnyttelse af, og ødelæggelse af naturen, vores medskabninger, vores klode. Og hvad mere?

Jeg tror det er sådan, at begrebet penge oprindelig er opfundet som en værdimåler, der skulle sikre retfærdige handeler. Og samtidig give mulighed for, at de, der handlede med hinanden, ikke nødvendigvis skulle have varer med hjem for det de afleverede, men fik værdien i penge, som så kunne omsættes senere. Og det er jo ganske genialt.

Penge har ikke, skulle ikke have nogen reel værdi i sig selv. Penge skulle være et udtryk for værdien af de varer og ydelser, der var i handel, i omsætning mellem mennesker. Og sådan, tror jeg, har det været engang, før det gik amok.

Men i dag er penge ikke længere en værdimåler. Penge er blevet målet i sig selv.

Penge er blevet målet.

Penge er blevet målet. Og midlet, der giver adgang til de ressourcer der er, og dermed også til magt og kontrol over andre mennesker. Hermed forstærkning af eget ego og selvbillede. Af dette følger grådigheden, jalousien, misundelsen og egoismen. Og en masse ulykkelige hændelser.

Penge er blevet målet for det meste af, hvad vi gør. Vi vil kun arbejde, hvis vi får penge for det. Vi arbejder ikke i vores fælles interesse og til fælles fordel, vi arbejder for at  skaffe os penge.

Vi har underlagt os pengenes magt.

Fordi penge er blevet målet og midlet, har vi underlagt os pengenes magt. Penge har, i stedet for at være til hjælp for os, fået magt over os. I virkeligheden kunne vi gøre hvad vi ville uden penge. Vi kunne gøre alt det, der i dag koster penge, selv om der ikke fandtes penge i verden. Men nu er det i stedet blevet sådan, at der er masser af ting vi  ”ikke kan” – eller tror vi ikke kan – fordi vi ikke har penge nok. Derfor er pengene blevet til en meget større begrænsning, end de er en mulighed.

At afskaffe penge er frihed og håb for vores verden.

Jeg mener virkelig, at det er nødvendigt at afskaffe pengene, kapitalen. Det vil være at sætte os selv fri, at frigøre os selv for alle disse negative og destruktive følger, som penge har. Jeg tror, at det er nødvendigt, for at redde verden, og os selv, fra ødelæggelse. På flere planer.

Hvad skal vi sætte i stedet?

Vi kunne give til hinanden. Med glæde. Vi kunne gøre hinanden tjenester. Med glæde. Og vi kunne modtage fra hinanden. Med glæde. Er det ikke allerede sådan, at vi glæder os, når vi kan give noget til andre? Den gave vi giver til en anden med glæde, bringer den der giver lige så stor glæde som den der får gaven.

Vi kan arbejde for hinanden, i stedet for at arbejde for penge.

Når der er ressourser nok, mennesker nok, fødevarer nok, og vi har gjort os fri af pengenes begrænsning, vil vi, når vi giver til hinanden, alle få hvad vi har behov for. Og alle vil være glade, netop fordi drivkraften er at glæde andre. Cirklen vil være sluttet, alle behov opfyldt. I den ideelle verden.

Det vil nok ikke gå glat igennem lige med det samme at ændre så meget. Men med total åbenhed omkring alle handlinger, vil det være muligt. Alle skal kunne se, hvad alle giver og får. Enhver skal have adgang til oplysning herom. Det vil med tiden reducere og fjerne grådighed og begær, og fremme ærlighed og skabe ydmyghed mellem mennesker. På den gode måde, som ikke må forvekles med underdanighed. Men som har sit udspring i universel kærlighed.

Og lur mig. Når vi ikke længere arbejder for penge, men for hinanden, når vi frivilligt arbejder af lyst og ansvarlighed, så tror jeg det vil ske, at vi vil arbejde mere. Og med glæde.

Det er nødvendigt, at vi ændrer vores livsstil.

Det er absolut nødvendigt, at vi mennesker ændrer den måde vi lever på, og den måde vi forvalter vores klode og den natur, vi selv er kommet af, og, som en del af den, er forbundet med. Det er nødvendigt, hvis vi vil overleve. Måske er det allerede for sent. Vores pengefikserede kulturmønster er en af de største ødelæggere.

Vi har allerede fået mange advarsler i form af kriser, både menneskeskabte som f.eks. økonomiske kriser, men også naturskabte (hvoraf nogle i virkeligheden også er menneskeskabte), som vi ikke har lært af, eller taget alvorligt nok. Og vi får stadig stærkere og mere alvorlige advarsler. Hvis vi ikke tager dem alvorligt, og ændrer vores livsstil til at være bæredygtig, ansvarlig overfor naturen og kærlighedsbaseret overfor alle levende væsener, vil vi sikkert få flere, værre og mere alvorlige kriser.

Perspektivet er, og det er jeg overbevist om, at vores kultur ikke overlever. Måske vil kun få af os, små enklaver af menneker, overleve til en ny start. Måske vil andre væsener komme til på sigt. Naturen er usentimental, og et begreb som retfærdighed, findes ikke i naturen, kun konsekvens af handlinger. Dette er måden, naturen klarer sine problemer på. For naturen, eller skabelsen om du vil, er evig, og skal nok overleve.

Er det stadig muligt at ændre vores adfærd og livsførelse til en sådan, som der er fremtid i for os mennesker? Måske kan vi stadig nå det. Måske er det et spørgsmål om moral og etik. Dette er et bud fra mig på, hvordan vi kan gøre det, til en start.

Har du en bedre løsning på, hvordan vi får en bedre verden?

Lagt i samfund og penge | Emneord 6 kommentarer »

Reklamer

4 thoughts on “2: ide: kunne vi afskaffe penge – og få flere ressourcer?

 1. Hej Carsten.
  Det er nogle dejlige billeder du får taget, og nogle virkelig fine historier der hører til. Sidder med et lille smil på læben mens jeg læser dem!

  Ville egentlig lige gøre opmærksom på en artikel i Weekendavisen 7/10 i Ideer. ‘Alle spiller mod alle’, hedder den, har ikke selv fået læst den (Stine gav den til mig i dag), men glæder mig allerede til at gå i gang. Måske har du læst den allerede?
  Også en lille film på nettet der hedder ‘Money as debt’,som du måske vil synes er interessant, selvom man godt kan sige at den er lidt barnlig i sin formidling 🙂

  http://video.google.com/videoplay?docid=5352106773770802849

  Lidt at hygge sig med når det regner på fotolinsen 😀

  Mange knus

 2. Hej Carsten
  Hvis vi afskaffer pengene – og ikke grådigheden – finder vi så ikke bare nye måder at være grådige, magtbegærlige og nedrige på? Og selvom der ikke er penge, er der vel stadig spørgsmål om ejerforhold … Tænker mange problemer er opstået fordi mennesket tror vi ejer jorden. Omvendt synes jeg faktisk bedst om, at der ikke er nogen der kan (må!) komme og høste de rødbeder, jeg har brugt tid på at så og passe. Min konklussion er, at vi bliver nødt til at starte med at “bekæmpe” grådigheden – så finder det andet sin løsning. Om penge bliver afskaffet eller går tilbage til sin oprindelige funktion i en form, hvor der er balance, synes jeg ikke betyder så meget Og der er jo mange måder vi kan starte på, selvom det bare er “i det små”. F.eks. har jeg netop skrevet et blogindlæg om projekt Del Jorden her: http://aeblegaarden.blogspot.com – hvor jeg i øvrigt også linker til din blog, så du kan godt komme i gang med at skrive nogle flere indlæg! 🙂
  Kærlig hilsen
  Sannie

  • Kære Sannie
   Tak for din kommentar til dette “gamle” indlæg. Du har naturligvis ret; det løser ikke alt at afskaffe penge, uden også at afskaffe grådighed. Det ville være symptombehandling, som at tage smertestillende piller uden at undersøge og gøre noget ved smertens årsag. En at mine teser i artiklen er, at penge avler grådighed. Jeg tænker, at grådighed findes i forvejen og at penge fremavler mere grådighed. Og der er hele spørgsmålet om ressourcer – og pengenes begrænsning af disse.
   Naturligvis er det bedst at gå til roden, når et problem skal løses. Kan vi det? Er grådighed ikke en grundlæggende overlevelsesmekanisme, som hænger sammen med egoet, og som stammer fra den gang vi overlevede på vores reptilhjerne? Og er vores civilisation ikke i virkeligheden blot et tyndt lag fernis herpå? Når det virkelig gælder, er vi nok tilbage i oprindeligheden, jeg mener vi ser det i verdens konflikter.
   Jeg er bange for, at grådighed er et livsvilkår. Netop derfor er projektet “del Jorden” et fint tiltag, fordi det kombinerer det at lave noget til sig selv, med noget fælles.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s