9: Domino. Systemet vakler

Skabte vi et monster, da vi skabte kapitalsystemet?

Rundt omkring os i Europa, faktisk i hele den vestlige verden, er penge og kapitalsystemet ved at bryde sammen. Hvad vil der ske? Kan vi komme igennem den kommende krise, der kan blive megastor, uden ufred, voldsomme begivenheder – ja uden krig? Og ikke mindst: hvad venter os når vi kommer igennem og ud på den anden side?

Og hvorfor er det, at det er gået som det er? Her er, hvad jeg selv tænker om det, og du kan læse mere om mine pengetanker:  her

Vi må se i øjnene, at den markedsøkonomiske model og det frie kapitalmarked, der er baseret på vækst – har vist sig ikke at være holdbar.

Spekulationen i kapitalen er blevet et monster, der i sin søgen efter profit, uden hensyn og uden skånsel, destruerer alt den kommer i kontakt med, som viser sig at være svagt. Et monster, der lever sit eget liv udenfor menneskets kontrol, et monstersystem, der ligesom alle andre systemer vil forsøge at opretholde sig selv.

Ikke fordi det nødvendigvis er i ond mening. Pensionskasser og andre institutioner varetager jo i bund og grund de interesser de er til  for: f.eks. at sikre almindelige borgeres pensioner – og helst gøre dem så store som muligt. Men bankerne, de er nogen af de værste skurke, der søger størst mulig profit til sig selv. Samme banker, som skatteborgerne så skal redde, når det går galt.

Så sindsygt er det: På verdens børser, handles der for et beløb, der svarer til 1/3 af USA’s bruttonationalprodukt – HVER DAG. (kilde: weekendavisen uge 44 – artikel i tillægget Ideer side 4 af chefanalytiker i Nordea Markets Niels Christensen) Beløbets størrelse? ufattelige $ 4.000.000.000.000. Måske kan du læse artiklen her.

Denne udvikling tror jeg kunne være undgået, hvis verdens lande var blevet enige om en skat på børshandel. Denne ide, kaldet Tobin skat, har været fremlagt mange gange, og debatteres igen nu helt aktuelt på G-20 topmødet, men bliver iflg. eksperter næppe gennemført, fordi der ikke kan opnås enighed. Og alle skal være med, ellers vil det ikke virke. Så vil børshandelen bare flytte derhen, hvor der ingen skat er, som det er sket for Sverige tidligere, da man her indførte en børsskat. Men der er sikkert andre metoder, der kunne være brugt, der kunne forhindre den værste spekulation, og samtidig give indtægt til samfundet.

Men lige nu ser det ud til, at det ramler. Som dominobrikker vælter de enkelte landes økonomier. Hvis den negative spiral ikke bliver stoppet.

Måske skal vi igennem et totalt sammenbrud, for forhåbentlig at komme ud på den anden side – klogere og med en ny plan, der er baseret på menneskelige værdier før økonomiske materielle.

Og forhåbentlig: med skindet på næsen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s