5: om ulovlige adgang-forbudt-skilte

Der er mange ulovlige adgang forbudt skilte i det åbne landskab. Se her et kort sammendrag af lovgivningen, hentet fra Danmarks Naturfrednings vejledning:

Hvis et område ikke ligger i byen, i bymæssig bebyggelse eller i et sommerhusområde, ligger det i ”det åbne land”. Her kan du frit færdes på veje og stier til fods, på cykel eller i kørestol. Ridning er også tilladt, medmindre ejeren har skiltet mod det. 

Adgang til fods og på cykel kan kun forbydes med skilte, hvis:

• det i særlig grad generer privatlivets fred. 

• det generer den erhvervsmæssige udnyttelse af området. 

• der er behov for at beskytte plante- og dyreliv. 

• det er dage, hvor jagt eller intensivt land- brugsarbejde er i gang. 

På private veje og stier kan ejeren desuden midlertidigt forbyde adgang på dage: 

• hvor der holdes selskabsjagt. 

• i perioden 16. maj til 15. juli fra kl. 6 til kl. 7, når der er bukkejagt. 

• hvor der foregår intensivt landbrugsarbejde.

Citat slut.

her er en dejlig vej, lige til en gåtur

Denne vej, der smukt svinger sig i landskabet, fører hen imod en privat skov. Her kan du let få lyst til at gå en tur - men hvad er det, der står et skilt...

misvisende og ulovligt skilt

Lodsejeren vil forhindre os i at gå her med et skilt, der er ulovligt opsat

Men skiltet giver ingen mening, sådan som jeg ser det. Det henviser til en lovgivning, der er reel nok, men lovgivningens betingelser for at forbyde adgang synes bare ikke opfyldt. Derfor giver skiltet ingen mening, og du har lov til at gå på vejen.

Men hvor mange ved det? Der er sikkert mange, der lader sig skræmme. Og derved går glip af en god gåtur eller cykeltur i naturen, med de oplevelser der kunne komme af det. Måske går vejen videre ind i skoven, hvor du jo gerne må færdes på veje og stier, og videre ud på offentlig vej igen. Måske ender den blindt et sted, og så må du jo bare tilbage igen.

Her er flere eksempler på ulovlige skilte her fra Langeland:

et gammelt skilt, der ikke er lovligt

Dette skilt står ved en markvej ved siden af Fakkebjerg.

Det kunne ellers være spændende at gå ned ad denne markvej ved Fakkebjerg på Sydlangeland. Den fører i retning af Søgård Mose, måske kunne du få øje på en spændende fugl? Men skiltet vil sikkert afholde mange fra at prøve. Jeg mener dog, at skiltet er ulovligt, og at vi har lov til at gå på vejen.

Og hvorfor har lodsejeren sat det op, hvad kan han have imod det?

et grimt gammelt forbudt-skilt

Ved Hennetvedvej står dette grimme gule skilt

Denne markvej, der fører ned mod en fredmose, er også en mulighed for en lille gåtur. Men det gamle grimme skilt, der er svært at læse, og hvor noget tekst er kradset væk, forbyder adgang. Hvorfor?

Hvis vejen ikke fører videre, kan vi vel få oplevelsen af at gå så langt der er vej, og så tilbage igen.

Under alle omstændigheder pynter disse grimme skilte absolut ikke i naturen!

Se her, hvor fint og venligt det kan gøres:

så venligt kan det gøres

Her er det gode skilt, der viser os hvad vi må, før der står hvad vi ikke må. Sat op af en venlig lodsejer, der forstår loven.

Her på denne private vej, er den venlige lodsejer vidende om, at vi gerne må gå, og han prøver ikke på at skilte andet. Vejen, der ligger ved Påø Skov på Sydlangeland, fører ud til kysten hvorfra der er mulighed for at gå videre mod nord eller syd. Tidligere stod her et – ulovligt – skilt med teksten “privat vej”, men det er erstattet med dette fornylig. Jeg siger mange tak, for nu ved alle, at de lovligt og med god samvittighed, har adgang til at gå videre langs stranden.

Det giver mulighed for os almindelige borgere, for at bevæge os rundt i naturen, gå ture, få oplevelser – uden at skulle have det dårligt med, om vi nu også må.

Naturstyrelsen har lavet en vejledning, hvor lodsejere kan se hvilket skilt, han lovligt kan sætte op ved sin vej. Det ville være ønskeligt, hvis de alle ville benytte sig af det. Skiltene kan ses på Naturstyrelsens hjemmeside, linket er her:  http://www.naturstyrelsen.dk/Udgivelser/Aarstal/2004/skiltevejledning.htm

Vi “almindelige” borgere må hævde vores ret til at færdes i naturen. Personligt har jeg det sådan, at ja, jeg må respektere, at der er lodsejere, der juridisk ejer matrikler. Men naturen ejer de ikke.

Naturen er i min optik fælleseje, naturen er for os alle, ikke kun for nogle få lodsejere. Vi skal alle have lov til at opleve og nyde den, og vi skal alle være med til at passe på den! Det betyder også, at vi skal respektere både flora og fauna, og at der er områder, der af myndighederne er beskyttet mod færdsel, af hensyn hertil.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s