Nationalpark Thy – en kæmpe oplevelse

Har du været i Nationalpark Thy? Det har vi, er netop kommet hjem efter en uges ophold der. Det var – på mere end en måde – kæmpestort.

Vi boede på et sted der hedder Skulpturhaven, som er en gammel skole, der nu er indrettet som arbejdende udstillingssted med skulpturer i mange former og udførsler. Et fantastisk sted, beliggende i Svankær lige på kanten til Nationalparken, hvor der er indrettet 2 lejligheder, en lille og en stor til turister. Vi havde den store, som er meget velindrettet og bekvem.

Herfra tog vi på udflugter og vandreture i hele området.

Naturstyrelsens kort over Nationalpark Thy

Skulpturhaven ligger i Svankær, som ses på kortet mellem Bedsted i syd og Ove Sø lidt længere nordpå

Hele Nationalpark Thy er 55 km lang og mellem 5 og 12 km bred, et areal på 244 km² – altså næsten på størrelse med hele Langeland hvor vi bor. Det er Danmarks første nationalpark, indviet i august 2008. Det er et utrolig spændende, imponerende og smukt landskab med mange spændende dyr og fugle. Du kan læse meget mere om Nationalpark Thy og andre danske nationalparker her.

nationalparkskilt

Men tilbage til vores tur i nationalparken. Vi var rundt over det hele, fra Agger Tange i syd til Hanstholm Vildtreservat i nord – og herimellem i Lyngby og på Lyngby Hede og i Hvidbjerg Klitplantage. Vi var i Stenbjerg og Nr. Vorupør, i Klitmøller og vi har badet i Vesterhavet ved Agger, en fantastisk dejlig og meget salt oplevelse, og i Vandet sø øst for Klitmøller, knap så godt i lidt uklart ferskvand.

Vi har siddet på Isbjerg ved Tved Klitplantage i sydkanten af Hanstholm Vildtreservat, det er det højeste punkt der 56 m over havet, og set på kronvildt, en stor brølende hjort og en lille flok hinder og kalve.

Og vi har spist dejligt på Stenbjerg Kro hvor vi fik ølbraisseret galloway-bov – og på Klitmøller Røgeri, det var ikke så godt, faktisk skuffende. Friture stegte rødspættefiletter og fiskefrikadeller med pulverfrittes – det er ikke lige det vi forventer når vi er ved Vesterhavet.

Det vil føre for vidt at skrive om alle vores fantastiske ture, så jeg viser i stedet nogle billeder med lidt forklarende tekst til. Forhåbentlig kan det give et indtryk af stedet og oplevelserne.

Hen under aften på ankomstdagen kørte vi til Lyngby og ned til stranden her.

hangglidere

Det var et snukt syn med disse hangglidere eller paraglidere i aftenlyset, glidende på opvinden fra klitrækken, men også på selve stranden kunne et sjovt fænomen ses

vindspor i sandet

Vindspor i sandets fine “bølger” – begge dele skabt af vestenvinden.

billede af stenvender

stenvenderen yderst på molen

billede af islandsk ryle

islandsk ryle

Næste dag, ved Agger Tange. Helt nede ved indsejlingen til Limfjorden er der bygget en kæmpe mole for at skærme indsejlingen og fjorden for Vesterhavets store bølger og måske også for at forhindre tilsanding. Molen må være omkring 1 km lang og den er meget bred og solid. 

Vi gik helt ud til spidsen, hvor disse fugle holdt til, der var flere af begge arter. De fandt føde i opskyllet fra bølgerne på molens stenbeskyttelse; store sten på begge sider af molen.

Senere samme dag badede vi i læ af en mindre høfde syd for indsejlingen. Det var køligt men friskt og dejligt salt, meget mere end vi er vant til her på Langeland.

Hjemme hos “os selv” omkring Svankær og Lyngby gik vi flere ture i Hvidbjerg Klitplantage og på Lyngby Hede:

Hvidbjerg Klitplantage

Udkanten af Hvidbjerg Klitplantage, jeg står på en bakketop med ryggen til klitheden og fotograferer mod øst ind imod skoven, der lige her bliver kaldt “Københavnerskoven”

Lyngby Hede

Og her mod vest og kysten fra samme sted, udsigten over Lyngby Klithede. Et betagende syn. Her langt ude så vi både krondyr og traner, men  alt for langt ude til at fotografere. Der var bl.a. en kæmpestor kronhjort, vi kunne tydeligt høre hans brøl, selv på den store afstand. Det er netop nu brunsttid for hjortene.

Lyngby Klithede

En anden dag, hvor Gudrun var på familiebesøg, var jeg alene ude at gå på Lyngby Klithede. Jeg gik ad redningsvejen mod syd, det er en vej eller sti, der går langs hele kysten.

Den lille top der anes i horisonten til højre er den bakke de to foregående billeder er taget fra! Det er et kæmpestort område. Jeg havde en ide om, at jeg ville gå tværs over heden til samme bakke og hjemad, men måtte opgive efter ca 1 km – det var for svært at gå i den høje bevoksning af lyng og buske

redningsstien

Dette er redningsstien som jeg gik på mod syd fra Lyngby, og billedet lige ovenfor er taget fra toppen af klitten i baggrunden. Herunder er udsigten fra samme top i modsatte retning mod vest

Lyngby Klithede mos vest

Et imponerende klithede-landskab ud mod Vesterhavet som ses i baggrunden. Det virkede som et kæmpe krater, et vulkankrater med flere mindre toppe indeni, med skygger fra skyer hen over landskabet. Smukt.

klitter

Et sidste billede fra klitlandskabet skal med, jeg kunne blive ved – det er bare så flot. Men det må jo have en ende, dog skal også et nærbillede af de smukke blomster på heden med her:

hedeblomster

Det er blomster af lyng og rævling, fine sarte farver

hede i skoven

Men heden strækker sig også ind i skoven som her i Københavnerskoven, i skovens udkant mod heden. Eller det er nok omvendt; det er skoven, der rækker ud i heden…

kronhjorteskrab

Kronhjortene så vi kun på stor afstand, men der var spor efter dem overalt. Både af foden, altså klovsporet og som her af et hjorteskrab. Tydeligvis har en kronhjort her haft et anfald af skrabelyst, og han kunne både genkendes heraf og lugtes. Der stank af hjorteurin og andre kropsudtømninger!

Og her til sidst, et billede oppe nordfra, fra Nors Sø, på vej ned fra Isbjerg i Hanstholm Vildtreservat.

Nors Sø

Det er da betagende smukt. Nationalpark Thy er helt sikkert et sted vi vender tilbage til. Vi har gået mange, mange kilometer på vores ture, men der er stadig masser af steder vi ikke har været.

Og jeg har en drøm om at vende tilbage – og fordybe mig mere i fotografering af fugle og især i at sidde i skjul og få ram på nogle kronhjorte. Tæt på.  🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s