14: Regering-s-ny(d)t

Nyt eller snydt ?

Da Dan Jørgensen blev udnævnt til fødevareminister skrev jeg begejstret herom på bloggenher.

Men noget af det første den nye fødevareminister gjorde var at skrive en kronik om dansk landbrug i Politiken d. 20/12 2013, hvor han helt ukritisk brugte landbrugets eget tal for eksportværdien på kr. 148 mio. Et tal der sidenhen har været kraftigt kritiseret og debatteret i presse og TV som alt for stort, og et kunstigt (læs kreativt) udregnet tal, der skulle puste landbruget op til at være mere betydningsfuldt end det faktisk er. Vel med det formål at bevare/styrke landbrugets store indflydelse på den førte politik her i landet. Og endvidere gav Dan Jørgensen i kronikken udtryk for, at han støttede væksten i landbruget på den måde, at vi vil få mere af det samme. Uanset at landbrugets gældsbyrde allerede er enorm og uanset landbrugets kolossale forurening. Mere af det samme uden tanke for muligheden for at producere mere på kvalitet end kvantitet.

Fornylig skrev professor ved Københavns Universitet Søren Kjeldsen-Kragh en kronik i Information, der belyser emnet vældig godt. Læs kronikken – og ikke mindst de mange spændende kommenterer til den her.

Min personlige holdning hertil er klar: Økologi i produktionen, Jordbrugsfond til opkøb af gældsfældede landbrug mm – læs mit blogindlæg om emnet her.

I samme indlæg – det om Dan Jørgensens ministerudnævnelse – skrev jeg også begejstret om det nye gode initiativ: “Den Danske Naturfond”

Nu er præmisserne for fonden endelig offentliggjort og lovforslaget om Den Danske Naturfond sendt i høring. Men er de gode nok, er de iorden? Læs selv her (uddrag):

2.1. Fonden har til formål at forbedre naturtilstanden og vandmiljøet i Danmark. Fonden skal således arbejde for 

1) at styrke naturens mangfoldighed gennem forbedring af levestederne for 
beskyttelsesværdige dyr og planter,

2) at vandløb, søer og indre farvande bliver renere, og belastningen med næringsstofferreduceres som et led i fondens aktiviteter,

3) at fondens aktiviteter også bidrager til at reducere udledningen af drivhusgasser eller forøge bindingen af disse og

4) at styrke den folkelige forankring af, opbakning til og deltagelse i arbejdet med naturgenopretning og -beskyttelse.

Hertil har jeg den indvending, at der i min optik lægges for stor vægt på, at fonden skal forbedre vandmiljøet i Danmark. Det mener jeg naturligvis ikke fordi dette ikke er vigtigt, men fordi dette er en samfundsopgave – og en rigtig dyr en. Hvis fondens midler, der aldeles ikke er ubegrænsede, skal bruges hertil – ja så bliver der ikke noget til overs til det jeg mener fonden i virkeligheden skal: nemlig opkøbe områder til ny natur, bl.a. for at sikre biodiversiteten. Det må være den primære opgave for fonden.
Nyt eller snydt?
Jeg kan frygte, at Den Danske Naturford måske bliver til en sovepude, fordi jeg tænker, at et argument om spørgsmålet om vandmiljøet kunne blive at “det har vi en naturfond til at tage sig af”. Og det må ikke ske. Må vi bede om mere klare formuleringer om fondens formål?
Og så kom folketingets åbningstale. Den var som sædvanlig lang, men som noget nyt havde statsminister Helle Thorning Schmidt naturen på dagsordenen. Læs her hvad hun sagde om den danske natur:
Det talte ord gælder. (det var indledningen på talen som helhed)

Det Danmark, vi giver videre til vores børn, skal være bedre end det, vi selv fik af vores forældre. Det gælder vores økonomi, vores velfærd. Og det gælder vores natur.

Derfor har regeringen en økonomisk 2020-plan, der sikrer, at pengene passer. Vi har sat sociale 2020-mål, så velfærden også når de dårligst stillede borgere – hjemløse, udsatte børn, voldsramte kvinder. Og nu kommer vi med en 2020-plan for vores natur.

Hvor ofte tror I, danskerne bruger naturen? 110 millioner gange på et år. Vi går tur i skoven, tager til stranden eller ser på fugle. Naturen er det sted, vi helst tilbringer vores fritid. Og derfor er naturen også en del af vores rige foreningsliv. Af folkesundheden. Og af skolernes undervisning.

Naturen præger os som mennesker. Danmarks landskaber er i vores billedkunst, sange og musik. Vores skove og strande er en del af Danmarks historie. De skal også være en del af Danmarks fremtid.

Jeg ønsker et Danmark, hvor vi både lever et moderne liv og har en rig natur.

Den grønne balance kommer ikke af sig selv. I 00’erne blev naturen nedslidt. Det retter vi op på med en ny Naturplan Danmark.

Vi skal passe på vores heder, søer og moser. Derfor forbyder vi sprøjtning og gødning de steder.

Naturområder må ikke blive ødelagt. Derfor skal man betale, hvis man bryder reglerne. Vi hæver bøderne. Og vi skal have mere natur.

I dag ligger enge og skove som isolerede øer på Danmarkskortet. I fremtiden skal de bindes sammen af nye naturområder. Som giver danskerne nye oplevelser.

Regeringen vil investere i naturen – 195 millioner kroner ekstra over tre år. For naturens skyld, for vores egen skyld og for vores børns skyld. 

Det er overraskende positivt at se naturen omtalt så konkret og velment i en åbningstale.
Men er det nu fordi vi står over for et folketingsvalg meget snart? Er det valgflæsk? Eller er det fordi regeringen virkelig ønsker at arbejde herfor, for naturen?
Ikke for at være pessimist; men jeg kan tænke, at det kan være gratis for regeringen at komme med sådan en udtalelse. Måske regner man ikke med at vinde valget, og så kan man jo altid bagefter sige: se hvad vi havde planer om…
Eller måske skal udtalelsen ses i lyset af alle de andre udtalelser der blev sagt ved sidste valg – som ikke blev til noget!
Jeg håber det ikke, jeg håber det bliver til virkelighed efter valget. Lad os holde fast i åbningstalens indledende bemærkning: det talte ord gælder.

Så det bliver “nyt” og ikke “snydt”

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s