13: Græsrødder

Jeg har vidst det i meget lang tid, har også både sagt og skrevet det – bl.a. her på bloggen:

Der kommer ikke nogen væsentlige forbedringer for naturen fra politisk side

Til grund for denne påstand ligger, at der i regeringens udspil til den kommende finanslov ikke ses nogensomhelst penge afsat hertil. Og det på trods af, at regeringen her i efteråret skal barsle med sin længe ventede “Naturplan Danmark”. En plan, der ellers skulle sørge for at standse naturens tilbagegang i Danmark inden 2020.

Vi venter spændt og med længsel på denne plan. Hvad kommer den til at indeholde? Hvordan skal den financieres?

Der er mange aspekter, mange forskellige emner, der bør tages fat på for naturens skyld.

Men lige her og nu er jeg optaget af at få standset tilbagegangen i biodiversiteten, få sikret og udvidet overdrevsnaturen, stoppet i hvertfald noget af landbrugets giftsprøjtning. Og fremmet økologi i Dansk landbrug – for at avle gode og sunde fødevarer til gavn for befolkningens helbred og dyrenes trivsel.

Det er noget af det, jeg synes vi skal forvente af en “Naturplan Danmark”. Men mon det kommer til at ske?

I mellemtiden glæder jeg mig rigtig meget over at se, at der sker noget på en anden front: Græsrødderne.

Lige som vi har set det med mejerierne, med bryggerierne og sikkert flere endnu; hvor giganterne har købt de små op for at kunne kontrollere markedet – men hvor der senere kom gang i en masse micro-virksomhed, der producerer kvalitetsprodukter. Lige sådan er der gang i danskernes syn på kvaliteten af de fødevarer vi køber.

Et fint eksempel herpå er “MadMarked” ideen. Den startede i Præstø med Præstø MadMarked for et års tid siden, og har allerede spredt sig, så der lige nu er MadMarked i Præstø, Store Heddinge, Lynæs og Skovsgaard på Langeland. Og endnu et er planlagt til at åbne snart i Svendborg. Læs om hvad MadMarked er: her

Og de har planer, de gode folk og kræfter på MadMarked: de vil åbne op til 80 MadMarked i Danmark!

Nu spørger du måske: jamen det er måske meget godt – men hvad er det de vil i MadMarked?Hertil er bare at sige: læs artiklen fra dagbladet Information: her

Her på Langeland er vi begejstrede for vores MadMarked på Skovsgaard. Fordi vi kan købe økologisk kød, pølser, grøntsager, brød, mel mm. Og fordi vi hver torsdag kan spise økologisk og særdeles velsmagende og veltillavet mad om aftenen i den hyggelige cafe/restaurant. Til en helt fornuftig pris: kr. 98,- for dagens ret. Og samtidig mødes vi med en masse søde og spændende mennesker, og får nye venner når vi sætter os sammen med de andre ved fællesbordet. Fremragende koncept! Og der er åbent for frokost hver dag.

Her er nogle billeder fra Skovsgaard MadMarked:

Skovsgaard MadMarked set udefra

Skovsgaard MadMarked set udefra. Det ser måske ikke ud af så meget, men når du kommer ind…! Og der er vist ingen tvivl om, at MadMarked har givet en kærkommen vitaminindsprøjtning til stedet Skovsgaard, der i sig selv er et særdeles spændende sted. Link til Skovsgaard ude til højre i blogroll

Butikken i Skovsgaard MadMarked

Butikken hvor du kan købe økologiske og så vidt muligt lokalt producerede fødevarer. Fantastisk. Det er også her du torsdag aften kan “købe en tallerken” dvs du betaler kr. 98,- får en tallerken – og så kan du bare forsyne dig med velsmagende mad i buffeten!

cafeen i Skovsgaard MadMarked

Et kig ind i cafe/restauranten. Du betjener dig selv og rydder op efter dig selv. Det er superhyggeligt, og du møder en masse glade og spændende mennesker. Og der er både gårdhave og terrasse med udsigt over voldgraven til Skovsgaard også. Om det er en succes? her i højsæsonen har der været mere end 200 spisende nogle torsdage…

Jeg er sikker på – ja overbevist om, at dette er noget der vil brede sig. At det er starten på noget stort: danskernes valg af fødevareindkøb er ved at forandre sig.

Flere og flere vil ikke længere spise konsum-mad, der er lavet af dårligt producerede produkter, der indeholder rester af sprøjtegifte og medicin. Flere og flere vil ikke længere spise kød fra dyr, der er opdrættet som livstidsfanger i kæmpe stalde, uden livskvalitet og meget, meget langt fra naturen. Flere og flere vil have gode, sunde, naturlige og velsmagende økologiske fødevarer.

Og det er ganske naturligt: vi bliver hvad vi spiser. Spiser vi usundt, bliver vi usunde. Spiser vi sundt, ja så bliver vi sunde, eller ihvertfald sundere. Det er da elementært ikkesandt? Hvad mener du?

Og jeg ser, at når dette breder sig – ja så vil fødevareproducenterne, landbruget efterhånden se sig tvunget til at producere anderledes. Lige nu vil de fleste ikke, de vil gøre som de plejer. Men når forbrugernes indkøb ændrer sig, når danskerne forlanger ordentlige fødevarer, så kan vi tvinge dem til at producere det vi vil have, for ellers går de fallit. Og måske er vi på vej til i meget højere grad at købe lokalt; alt andet lige vil det kunne spare os for en masse fordyrende mellemled i kæden mellem den der producerer og forbrugeren.

For det underlige er jo, at danske fødevarer er så dyre – ikke fordi producenten tjener guldet, men fordi der er for mange led i kæden, der ganger prisen op.

Derfor, landmænd: se dog lyset. Producer økologisk, sælg lokalt – og tjen pengene selv.

Men faktisk er der flere supermarkeder, der allerede har set det, og forhandler lokalt producerede fødevarer. De har, med deres ekspertice, set hvad vej udviklingen går.

Og det er os forbrugere der bestemmer, for det vi efterspørger – det er det der vil blive produceret. Tænk hvis alle, når de så en billig flæskesteg, spurgte sig selv: er den sund for mig? hvordan har den gris mon haft det? – og: har jeg lyst til at støtte og medvirke til den form for produktion?

Som jeg skrev indledningsvis: Der kommer ikke nogen forbedringer for naturen fra politisk side. Men vi kan skabe dem selv, gennem vores valg af indkøb.

 

Reklamer

2 thoughts on “13: Græsrødder

    • Hej tobifriluft 🙂 Spændende med din blog, jeg har været inde og kigge.
      Ja, jeg skriver om økologi og bæredygtighed mm – har dog ikke været så aktiv på bloggen i den seneste tid. Men jeg skriver også til lokalpressen her på Langeland og på facebook. Og kan se, at der nu mere end nogen sinde er brug for offentlig info og debat om emnet. Set i lyset af venstreregeringens massive indgreb (overgreb) overfor den grønne omstilling og naturen/miljøet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s