10: Mangelfuld lovgivning om pløjning ud til vej og kyst?

På Langeland pløjes grøftekanter væk – og klinter ned

pløjning næsten helt ud til asfalten

Her på Bøgehavevej er der ikke megen grøftekant tilbage. Ikke godt – må man det?

Jeg undrer mig over den måde der pløjes på nogle steder her på Langeland. Har længe gået og ment, at der må være lovgivning og regler for det, og at der mindst skal være halvanden meter fra vejkant til pløjet mark. Men det ser ud til, at jeg må tro om igen.

Vi har i Naturfredningsforeningen (DN) taget sagen op i kommunens grønne råd. Men her er beskeden, at der ikke findes lovgivning om, hvor tæt der må pløjes til vej og kyst. Og det tyder ikke på, at det er noget man har lyst til at beskæftige sig med på kommunalt plan.

Selv har jeg rent privat skrevet til kommunen og spurgt, med hensyn til pløjning til vejkant. Fordi jeg tænker, at det da må skade vejene og deres fundament, at der pløjes så tæt på. Og det kan blive en dyr affære for borgerne, når vejene skal repareres. Når fundamentet er pløjet væk, trykkes asfalten ned – vejen ødelægges. Og i forvejen er de små veje nok slet ikke dimensioneret til de store tunge landbrugsmaskiner, der kører på dem nu til dags.

En anden ting er, at to biler mange steder ikke kan passere hinanden, uden at køre ud i blød pløjemark, med fare for at køre fast.

Svaret fra kommunen ses her:  svar fra kommunen

Jeg synes det er meget mærkeligt, hvis der ikke findes mere præcise regler end det, især for vejforløb, hvor det er helt uproblematisk at have grøftekant/vejrabat. Jeg kan jo godt forstå, at der nogle steder kan være forhold, der vanskeliggør sådanne.

Her er nogle billeder, der beskriver situationen her omkring min bolig:

der dyrkes helt ud til vejen

Der dyrkes helt ud til asfalten, så tæt det er muligt. Hvor er vejrabatten, og hvor er der plads til et minimum af natur? 

borte har taget vejrabattan

Her er vi på Påøvej. Borte har taget vejrabatten, og du skal køre ud i kornet, hvis du møder en anden bil. Varevognen på billedet holder med venstre hjulsæt på det yderste af asfalten for at vise hvor asfalten går til, og vejens bredde er ikke stor nok til to biler, især ikke hvis den ene f.eks. er en lastbil.

Det er mange steder beskrevet, hvor vigtigt det er, at bevare vores grøftekanter og vejrabatter. Både af hensyn til vejene, men også af hensyn til flora og fauna. Og jeg har læst et sted, at vores grøftekanter udgør 50% af det samlede overdrevsareal. Det siger noget om, hvor trængt vores natur er i Damnark – og om vigtigheden i, at bevare det vi har, i det mindste.

her kan du let køre fast

Plads til at passere en modkørende, uden at risikere at sidde fast i pløret? Nej, på den anden side er en dyb grøft.

her er asfalten trykket i stykker

Her ses tydeligt hvordan asfalten er trykket i stykker i kanten, sandsynligvis fordi vejens fundament er ødelagt. Hvem betaler regningen?

der pløjes helt ud til kanten

Pløjning ved kysten syd for Vindebyvej – helt ud til klinten

ploven har været helt ude over kanten

Sådan ser det ud nede fra stranden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved kysterne er den også gal, her pløjes nogle steder helt ud til kanten af klinterne.

Går du ned på stranden, ser det sådan ud: Det er tydeligt, at ploven har været helt ude over kanten!

Jeg synes ikke, at det er noget kønt syn. En ting er, at havet og vejrliget nedbryder vores klinter, men landmanden gør altså også sit dertil.

Og det er da mærkeligt, at en landmand ikke vil passe bedre på sin mark, for på denne måde mister han jo land og sin mark meget hurtigere end kun ved naturlig påvirkning.

Jeg synes disse eksempler er grelle, og desværre har jeg flere på lager. Nu er billederne jo ikke fra i år, så de kan ikke bruges til så meget. Men min hensigt er helt klart, at følge op på dette fremover, med henvendelser til rette vedkommende, hvis det ses igen.

Med hensyn til vejene, er et godt sted at starte vel, at finde ud af hvilke veje, der er udmatrikulerede. Og så bliver det interessant at se om afgrænsningen er tydelig, og om det er muligt at finde et måleblad, der er retvisende. Men dette skulle vel være en kommunal tilsynsopgave, om ikke -pligt?

Er der nogen derude, der har en mening herom, og evt. egne erfaringer med, hvordan den slags kan tackles?

Reklamer

5 thoughts on “10: Mangelfuld lovgivning om pløjning ud til vej og kyst?

  1. Der skal lovgives om dette! Minimum 50 cm afstand fra vejkant til hvor der må pløjes ved klinter skal det være minmum 2 mtr.Keld Kristensen

  2. Jeg mener stadig, den såkaldte vejalen gælder: at man ikke må pløje tættere en en gammeldags alen, ca. 63 cm., til vejkanten. Ikke meget, men lidt er bedre end intet.

    • Hej Poul Evald. Og velkommen til 🙂 Ja, de 63 cm er også det der fremgår af kommunens svar, som jeg linker til. Men åbenbart kun i de tilfælde hvor vejen er udmatrikuleret. Ellers er det dyrkningsgrænsen, og den bestemmer landmanden jo.
      Faktisk husker jeg at have set en kommentar fra en landmand, der beklager sig over, at vejene er gjort bredere – uden at landbruget har fået kompensation!!! En for mig helt uforståelig kommentar når vi ser hvilke kæmpestore traktorer de selv kører med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s